2016 .
Lackerad stål, färg
Konstnärlig gestaltning till Törnekvior förskola, Visby
READ MORE +
De två entréerna till förskolan bildar en passage till skolans värld. Att göra en gestaltning på ett sådant ställe är intressant. Jag vill att gestaltningen blir en del av arkitekturen och tar fasta på formen av fasadens plåtar, en sinusprofil monterad vertikalt.
Jag har valt att markera entréerna med synlig form och färg mot det strikta mörka huset. Gestaltningen blir en del av resan genom ingången som rytmiskt struktureras med spaljén. Formerna refererar till ledstänger och gestaltar samtidigt rörelser eller fenomen (våg och virvel) och inbjuder till en taktil upplevelse. När man går genom tar man fysiskt del av verket. Det ska vara stadigt och utstråla trygghet men också vara spännande för barnen. Det blir en synlig symbolisk kontakt mellan barn och vuxna, barn och lärare, men också mellan pedagoger och andra vuxna.
Den första entrén som leder till 3-5 års verksamhet får en skarpt korallfärgad form som består av två sammanlänkade snurrade former. Tankarna leds till kraftig rörelse, klättrande växter eller undervattensformationer. Det är en tydlig markering som inbjuder till att känna och följa formen med handen medan man passerar genom gången.
Den andra entrén som leder till 1-3 års verksamhet får en blå/turkos form.
Den leder tankarna till havet och vågornas formationer. Formen kan man följa med handen hela vägen, 9,5 m genom passagen till grinden och tillbaka. En trygg livlina för de minsta barnen. Den påminner om att växandets och lärandets väg inte är rak utan vågig.
Gestaltningen har inspiration från naturen och vetenskapens värld.
Men också tankar om vardagssituationer som kroppen befinner sig i. Tankarna vandrar mellan vardagsredskap till snurrig gestaltning med vetenskapliga förklaringsmodeller om mikro och makrokosmos.
Växtslingorna söker sig mot solen precis som barnen söker kontakt, kärlek och kunskap. Allt är i rörelse: vi, tankar och naturen.
En helix är en typ av spiral i tre dimensioner som utgår från en kurva som kränger sig runt en axel i en skruvliknande form. Helixformer förekommer bland annat i DNA-molekylen, i spiraltrappor och i organiska fibrer.
Beställare: Region Gotland
Projektledare: Linnéa Nordberg och Hanna Wärff Radhe